Mattias Holmqvist presenterade den sammanställning som NTF tagit fram om oskyddade trafikanter. Foto: Henrik Johansson

Zebralagen i fokus på årsmöte

Övergångsställen är ingen bra trafiksäkerhetsåtgärd utan vaggar in oskyddade trafikanter i en falsk trygghet. Det menar trafikkonsulent Mattias Holmqvist som konstaterar att antalet olyckor mellan bilister och gående i länet ökar.
Ett 80-tal personer inom NTF Jönköpings nätverk hade sökt sig till Nässjö Träcentrum på tisdagen för att ta del av årets förbundsstämma. I fokus stod zebralagens misslyckande: en lag som infördes i Sverige för sju år sedan.
- Det finns en tro att det som är en skyldighet för andra, är en rättighet för mig, sade förbundets ordförande Lars Engqvist i samband med årsmötets öppnande.

Han tillade snabbt att det dock inte finns några rättigheter i trafiken, utan snarare skyldigheter och ansvar.

Rivstart som vd
NTF:s nytillträdda vd Jan Sandberg gästade stämman och berättade kort om sin bakgrund som riksdagspolitiker och vice vd på Handelskammaren. Han inledde sitt tal med att berätta om sin turbulenta start på NTF.
- Jag hade tänkt att mjukstarta i början av året men fick hoppa in redan i december i samband med beskedet om att näringsdepartementet beslutat att avveckla organisationsstödet.

Enligt departementet kommer en avtrappning av organisationsstödet att ske inom en treårsperiod. Totalt rör det sig om 24 miljoner kronor som försvinner. Enligt Sandberg ska avstrappningen vara fullbordad 2010. Det ekonomiska bakslaget kommer att slå hårt mot många förbund i landet menar han.

Oroväckande trend
- Vi för nu samtal med Vägverket om framtiden. Det kommer ställas hårda krav på oss men jag har märkt ett stort engagemang i landet.
Jan Sandberg föreläste i Nässjö. Foto:Henrik Johansson

I fokus på årets stämma stod de oskyddade trafikanterna, antalet olyckor mellan bilist och gående samt den så kallade zebralagen som infördes för åtta år sedan. Efter pausen presenterade Mattias Holmqvist den sammanställning som NTF i Jönköpings län står bakom. Han berättade då att antalet olyckor med gångtrafikanter vid obevakade övergångsställen har fördubblats på fem år. Han menar att den så kallade zebralagen är ett misslyckande.
- Bilisternas skyldighet blev de gåendes rättighet och många lärde sig att nu var det bara att kliva ut på övergångsställena.

Ensidig information
Lagen som infördes år 2000 var tänkt att skydda de gående trafikanterna. Men resultatet blev det omvända. Enligt Mattias Holmqvist har Vägverket varit alldeles för ensidig i sin information mot allmänheten. Man glömde bort att informera de gående om deras skyldighet. Resultatet kan vi se i dag menar han.
- Det har skapats en falsk trygghet kring de gående.

Undersökningar som bland annat NTF och VTI, Statens väg och transportforskningsinstitut står bakom, visar att antalet olyckor vid obevakade övergångsställen har ökat med 10-15 procent sedan lagen kom till.
- Många bilister klagar över att fotgängare aningslöst springer ut i trafiken, den uppfattningen har framför allt yrkesförare. Fotgängarna har blivit tuffare, säger Hans Thulin på VTI i ett pressmeddelande.

Årsmötet gästades också av Fredric Jonsson från Räddningstjänsten i Jönköping och ambulanssjukvårdare Jan Bergstrand.

HENRIK JOHANSSON
henrik.johansson@ntf.se


Ta del av presentationen här
Zebralagen (988 KB)

Läs mer om årsmötet här
Mer om årsmötet
Vilka datum gäller för vinterdäck?
2013-09-26
När måste vinterdäck, odubbade...
Livslängd på bilbarnstol
2016-04-06
Hur länge kan man använda en...
När får barn sitta framåtvända i framsätet
2016-06-13
Finns det någon lag som anger...
Är dubbdäck tillåtet i Danmark?
2014-04-08
Vi ska resa till Danmark med bil....
När kan jag sätta på sommardäcken?
2013-09-19
Vad gäller för användning av...
Bältesstol eller bälteskudde
2016-06-13
Vid vilken vikt/längd/ålder kan...
Vilket mönsterdjup måste däcken ha för att vara godkända?
2014-04-08
Vilket mönsterdjup måste däcken ha...
Är trång bilstol bättre än bälteskudde?
2016-08-11
Vår dotter som är fyra år sitter i...
Barn i framsäte med krockkudde
2013-09-17
Kan ett barn sitta i framsätet med...
Högsta hastighet med husvagn?
2014-04-08
Vilken är den högsta tillåtna...
NTF Jönköpings län
Östra Storgatan 106, 553 21 JÖNKÖPING
Tel: 036-16 25 51, Jonkoping@ntf.se