text saknas
Sök efter i kolumnen    Visa alla    Utskriftsvänlig tabell
 Klicka på en rubrik för att sortera på denna kolumn
Generalagent
Bilmodell
Elektronisk urkoppl.
Mekanisk urkoppl.
Fysisk bortmont.
Nyckel
Inga ingrepp
Kostnad
Kommentar
SC Motors Sweden Hyundai Ja Ja Enligt Hyundai-fabriken uppfyller inte bilen gällande direktiv om krockkudden kopplas ur. På grund av detta, samt att samtliga krockkuddar och bältesförsträckare är integrerade med varandra, kan vi endast förbjuda urkoppling av någon del av detta säkerhetssystem eftersom vi har det fulla ansvaret för att bilen uppfyller alla krav, som fabriken intygar. Urkoppling med nyckel på Getz och Sonata.
General Motors Nordic Saab Ja Ca 500 kr Märkning i bilen samt upprättande av avtal med underskrifter. Ett register förs där det finns noterat att kudden är urkopplad. På 9-3 Sport sedan måste även bilbältet bytas ut vilket kunden betalar.
General Motors Nordic Opel Ja För Opels del tillåter man inga förändringar på kuddarna. Bilens originalutförande gäller.
General Motors Nordic Chevrolet Ja Ja Ja Ca 500 kr För Chevrolet Trans Sport 1997 erbjuder vi urkoppling av kudden alt. bortmontering. Samma för Chevrolet Alero 1999. För övriga Chevrolet-modeller medverkar vi inte till urkoppling eller demontering.
General Motors Nordic Cadillac Ja Vi medverkar inte till urkoppling eller demontering.
General Motors Nordic Daewoo Ja Daewoo rekommenderar ej någon urkoppling/demontering av passagerarsidans airbag.
Citroën Sverige Citroën Ja På alla nyare bilar finns en nyckel så att krockkudden kan kopplas ur elektroniskt. På vår tillverkares uppmaning demonterar vi inte krockkuddar vare sig på nya eller begagnade bilar. Problemet är marginellt när det gäller äldre bilar eftersom vi undvek att importera bilar med passagerarkrockkudde på den tiden det inte gick att koppla ur elektroniskt. Om kunden vägrar att sätta en barnstol i framsätet med urkopplad airbag rekommenderar tillverkaren att man sätter barnstolen i baksätet.
Volvo Personbilar Sverige Volvo Ja Ja Mekanisk urkoppling görs på kundens begäran. Vid urkopplingen skriver kunden under ett avtal som registreras centralt. Vid ägarbyte skickas en påminnelse. Informationsdekal sätts på instrumentbrädan. Urkopplingen skrivs också in i bilens Service- och garantibok. För vissa modeller krävs också byte av passagerarbälte vid urkopplingen. Från årsmodell 2005 finns på vissa modeller nyckelavstängning som fabriksmonterat tillval. Mekanisk urkoppling är ej tillåten på dessa varianter.
Volvo Personbilar Sverige Renault Ja Vissa modeller i sena årsmodeller har urkoppling med nyckel. Urkoppling är endast godkänt för dessa varianter, inga andra.
Volvo Personbilar Sverige Land Rover Ja Ja Nej Nyckelavstängning av airbag på passagerarsidan på Discovery 3 och Range Rover Sport. På övriga modeller görs ingen urkoppling eller demontering av krockkudde.
Volvo Personbilar Sverige Jaguar Ja Urkoppling av krockkudde görs inte.
Kia Motors Sweden Kia Ja Urkoppling av krockkuddar görs inte. Om bilen har krockkudde på passagerarplats ska barn sitta i baksätet. Bilar tidigare modeller än 2003 har barnstolsinfästningar bakom främre passagerarsätet om bilen har krockkudde. Från modell 2003 har samtliga bilar isofix barnbilstolsfästen.
Toyota Sweden Toyota Ja Ja 1000-1500 kr (inkoppling gratis) För modeller med mekanisk urkoppling arkiverar och registrerar vi handlingar för att kunna följa upp bilen och lämna aktuell status. För de nyare modellerna som har nyckelurkoppling förs inget centralt register eftersom kunden själv väljer när den ska vara in- respektive urkopplad. En indikeringslampa visar in/ur-kopplingsstatus för föraren.
Toyota Sweden Lexus Ja Ja 1000-1500 kr (inkoppling gratis) För modeller med mekanisk urkoppling arkiverar och registrerar vi handlingar för att kunna följa upp bilen och lämna aktuell status. För de nyare modellerna som har nyckelurkoppling förs inget centralt register eftersom kunden själv väljer när den ska vara in- respektive urkopplad. En indikeringslampa visar in/ur-kopplingsstatus för föraren.
BMW Group Sverige BMW Ja Ja Varierar Nyckelbrytare finns på X3 från 2004, 1-serien samt 3-serien och Z4 från 2005. Manuell urkoppling görs på 5-serien, 6-serien, äldre 3-serien. På 7-serien kan airbagen inte deaktiveras.
BMW Group Sverige Mini Ja Varierar Nyckelbrytare finns på Mini Cooper/Cab från 2004.
Nissan Sverige Nissan Ja 700-1000 kr Åtgärden utförs på kundens uttryckliga begäran om inte någon annan lösning är tänkbar, exempelvis placering av bilbarnstolen i baksätet. I de fall åtgärden utförs upprättar vi avtal med kunden, applicerar märkning i bilen, samt för in åtgärden i vårt register.
Svenska Volkswagen VW Ja Ja Ja Rekommenderar ej demontering av passagerarsidans airbag utan att barn alltid placeras i baksätet. Om kunden ändå vill koppla ur airbagen görs mekanisk urkoppling på äldre bilar samt mekanisk eller elektronisk på urkoppling nyare bilar. Nyckelbrytare är standard på Polo från 2001, Tourareg, Phaeton och Touran. Standard på så gott som samtliga bilmodeller från 2005.
Svenska Volkswagen Audi Ja Ja Ja Rekommenderar ej demontering av passagerarsidans airbag utan att barn alltid placeras i baksätet. Om kunden ändå vill koppla ur airbagen görs mekanisk, alternativt elektronisk, urkoppling på äldre bilar. Urkoppling med nyckelbrytare är standard på A2, A3. A4, A6, A8, Allroad, samt Audi TT.
Svenska Volkswagen Seat Ja Ja Rekommenderar ej demontering av passagerarsidans airbag utan att barn alltid placeras i baksätet. Om kunden ändå vill koppla ur passagerarsidans airbag görs mekanisk och elektronisk urkoppling på Alhambra samt äldre bilar. På Inca går det att välja bort passagerarairbag.
Svenska Volkswagen Skoda Ja Ja Rekommenderar ej demontering av passagerarsidans airbag utan att barn alltid placeras i baksätet. Om kunden ändå vill koppla ur airbagen görs mekanisk och elektronisk urkoppling. Går att välja bort passagerarairbagen på vissa Octavia och Fabia modeller.
International Motors (Nordic) Subaru Ja Ca 1500 kr Rekommenderar att barn placeras i baksätet. Märkning i bil samt upprättande av avtal med underskrifter. Ett register förs där det noteras att kudden är urkopplad. Modeller med urkoppling: Impreza från 2001, Forester från 98, Legacy från 99.
International Motors (Nordic) Daihatsu Ja Urkoppling ej tillåten av fabrik.
Ford Motor Company Ford Ja Ca 2200-2500 kr Ford Motor Company rekommenderar att barn färdas i baksätet. Ka, Fiesta, Focus kan fås utan passagerarkrockkudde vid fabriksbeställning. Elektronisk eller mekanisk urkoppling görs på nya Mondeo. Nyckelavstängning finns på nya Fiesta/Fusion, nya Focus och C-Max. På övriga modeller gösr inga ingrepp.
Olle Olsson bolagen Suzuki Ja Ja På beg. bil 250 kr. På ny bil rek. gratis. Inkopp-ling gratis. Vi rekommenderar ej fysisk bortmontering av kudden på någon modell. Vi skickar en påminnelse var 12:e månad efter urkopplingen till den som då äger bilen. Har bilen bytt ägare under 12 månadersperioden får den nye ägaren påminnelsen. Vi skickar inte någon påminnelse endast vid ägarbyte.
Olle Olsson bolagen Alfa Romeo Ja Ja Samtliga krockkuddar på passagerarsidan är urkopplingsbara mekaniskt eller elektroniskt. Vår rekommendation till återförsäljare och verkstäder är att inte medverka till urkoppling av krockkudde för montering av bilbarnstol och/eller för att placera ett barn på passagerarplatsen. Olle Olsson bolagen uppmanar återförsäljare och verkstadsnätet att alltid informera bilägaren om att under inga omständigheter montera en bakåtvänd bilbarnstol och eller placera ett barn där en krockkudde är monterad, även om krockkudden har kopplats ur.
Olle Olsson bolagen Fiat Ja Ja Samtliga krockkuddar på passagerarsidan är urkopplingsbara genom mekaniskt eller elektroniskt ingrepp. Vår rekommendation till återförsäljare och verkstäder är att inte i något sammanhang medverka till urkoppling av krockkudde för montering av bilbarnstol och/eller för att placera ett barn på passagerarplatsen. Olle Olsson bolagen uppmanar återförsäljare- och verkstadsnätet att alltid informera bilägaren om att under inga omständigheter montera en bakåtvänd bilbarnstol och eller placera ett barn där en krockkudde är monterad, även om krockkudden har kopplats ur.
Mazda Motor Sverige Mazda Ja Ja Ja På beg. bil 250 kr. På ny bil rek. gratis. Inkopp-ling gratis. Vi rekommenderar ej fysisk bortmontering av kudden på någon modell. Mazda Tribute samt Mazda 6 är de enda modellerna som vi inte gör några ingrepp i. Vi skickar en påminnelse var 12:e månad efter urkopplingen till den som då äger bilen. Har bilen bytt ägare under 12 månadersperioden får den nye ägaren påminnelsen. Vi skickar inte någon påminnelse endast vid ägarbyte.
Honda Nordic Honda Ja Ja Nej Honda Sverige erbjuder alla Honda-ägare kostnadsfri urkoppling av passagerarkrockkudden på svensksålda bilar, under förutsättning att inte denna inkluderas i krocktestet. Från 1999-års modeller ingår för de flesta modeller passagerarkrockkudden i krocktestet och därför kopplar vi inte ur dessa. Vi särbehandlar inte begagnade bilar. Endast en ur- och inkoppling per bil är kostnadsfri. Alla modeller från 2001 har isofix-fästen för barnstol.
KW Bruun Autoimport Peugeot Ja På Peugeot har man valt att koppla ur passagerarairbagen med hjälp av tändningsnyckeln i ett separat airbaglås. Någon annan typ av urkoppling, elektronisk eller mekanisk, har vi på tillverkarens uppmaning förbjudit våra auktoriserade Peugeotåterförsäljare och verkstäder. När airbagen är avaktiverad informeras föraren genom att airbaglampan lyser med fast sken på instrumentbrädan. På vissa Peugeot 806 saknas nyckeln för urkoppling och då gäller montering av barnstol i baksätet. På modell 807 finns avstängningsnyckel för passagerarairbag.
Daimler Chrysler Sverige Chrysler Ja Chrysler Groups grundinställning är att barn ska sitta i baksätet. För att tillfredsställa konsumentkrav på att barnen sitter i bakåtvänd barnstol i framsätet finns från 2003 ett on/off-system som manövreras med nyckel. En indikeringslampa informerar föraren om krockkuddens status. Givetvis finns standardiserad varningsetikett på panelen.
Daimler Chrysler Sverige Jeep Ja Chrysler Groups grundinställning är att barn ska sitta i baksätet. För att tillfredsställa konsumentkrav på att barnen sitter i bakåtvänd barnstol i framsätet finns från 2003 ett on/off-system som manövreras med nyckel. En indikeringslampa informerar föraren om krockkuddens status. Givetvis finns standardiserad varningsetikett på panelen.
Information om hur vi använder cookies
NTF, Skytteholmsvägen 2, 171 44 Solna
Fax: 08-705 59 50, E-post: info@ntf.se
Besöksadress: Skytteholmsvägen 2, plan 1