Skoldags och många nybörjare i trafiken

Nu är det skolstart med många nybörjare i trafiken som ska ta sig till och från skolan. Hur ser barnens skolväg ut och är den säker? Finns det separata gångvägar? Måste barnen ta sig över trafikerade vägar för att nå skolan? Vad kan man som förälder göra för att ge barnen en säkrare skolväg? Och hur går man tillväga?
Snart börjar skolan igen. Trafikbilden förändras. Tiotusentals barn i länet ska ut i trafiken igen, på väg till och från skolan. Barn som går, springer, cyklar eller åker skolskjuts. Det är något som vi vuxna i trafiken måste ta hänsyn till.

I samband med skolstarten får föräldrarna till de mellan 3.000 – 4.000 nybörjare som nu för första året ska ta sig till och från skolan här en uppgift som bl a innebär att utforska skolvägen tillsammans med sina barn.
Hemläxa för föräldrar: (188 KB)

På femtiotalet fanns dubbelt så många barn som det fanns bilar. Idag har trafiken ökat så att det finns tre gånger så många bilar som det finns barn.

Barn leker inte alltid där man tänkt sig. Barn mognar olika och i olika takt. En sak har dock alla barn gemensamt. Inga barn i sex-sju årsåldern är mogna att klara sig i trafiken på egen hand. Det är alltid vi vuxna som måste ta ansvaret för barns säkerhet, oavsett om vi är föräldrar, medtrafikanter eller beslutsfattare.

Det bästa sättet att skydda barnen är att skilja barn och bilar åt. Trafiken ska anpassas till barnen, inte tvärtom. Det finns många sätt att förbättra trafikmiljön och därmed öka barnens trafiksäkerhet. Det finns också möjligheter både att påverka beslutsfattare och att ta egna initiativ.

Genom att fylla i formuläret så kommer man i kontakt med NTF Västernorrland som kan hjälpa till med mer information om barn och trafiksäkerhet, att ge tips och råd om hur man kan påverka beslutsfattare och att stödja föräldrars olika lokala initiativ för en säkrare trafik och trafikmiljö på barnens väg till skolan eller i bostadsområdet.
NAMN

ADRESS

E-POSTADRESS

Jag vill ha en bekräftelse


För mer information om kontakta gärna Lars Rehnström eller Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland, tel 0611 – 232 25.
(2012-08-06)

Vilka datum gäller för vinterdäck?
2013-09-26
När måste vinterdäck, odubbade...
Livslängd på bilbarnstol
2014-04-08
Hur länge kan man använda en...
När får barn sitta framåtvända i framsätet
2014-08-05
Finns det någon lag som anger...
Är dubbdäck tillåtet i Danmark?
2014-04-08
Vi ska resa till Danmark med bil....
När kan jag sätta på sommardäcken?
2013-09-19
Vad gäller för användning av...
Bältesstol eller bälteskudde
2010-01-20
Vid vilken vikt/längd/ålder kan...
Vilket mönsterdjup måste däcken ha för att vara godkända?
2014-04-08
Vilket mönsterdjup måste däcken ha...
Är trång bilstol bättre än bälteskudde?
2005-09-28
Vår dotter som är fyra år sitter i...
Barn i framsäte med krockkudde
2013-09-17
Kan ett barn sitta i framsätet med...
Högsta hastighet med husvagn?
2014-04-08
Vilken är den högsta tillåtna...
Elektronik för trafiksäkerhet. Med den här utrustningen kan vi göra längre mätningar och få fram statistik på medelhastighet, högsta uppmätta hastighet samt om det är personbilar eller lastbilar som kört för fort.
Proffsig hastighetslaserkamera av samma märke som polisen använder sig av.
Sparsam körning innebär att du använder växelspak och gaspedal på ett medvetet sätt, så att du minskar din bränsleförbrukning och kör lugnare och säkrare.
NTF Västernorrland
Storgatan 3
871 31 Härnösand
0611-23225
e-post: vasternorrland@ntf.se