N A T I O N A L F Ö R E N I N G E N   F Ö R   T R A F I K S Ä K E R H E T E N S   F R Ä M J A N D E
   
 
Västernorrland > Västernorrland > Aktuellt
Skoldags och många nybörjare i trafiken
Nu är det skolstart med många nybörjare i trafiken som ska ta sig till och från skolan. Hur ser barnens skolväg ut och är den säker? Finns det separata gångvägar? Måste barnen ta sig över trafikerade vägar för att nå skolan? Vad kan man som förälder göra för att ge barnen en säkrare skolväg? Och hur går man tillväga?

Snart börjar skolan igen. Trafikbilden förändras. Tiotusentals barn i länet ska ut i trafiken igen, på väg till och från skolan. Barn som går, springer, cyklar eller åker skolskjuts. Det är något som vi vuxna i trafiken måste ta hänsyn till.

I samband med skolstarten får föräldrarna till de mellan 3.000 – 4.000 nybörjare som nu för första året ska ta sig till och från skolan här en uppgift som bl a innebär att utforska skolvägen tillsammans med sina barn.
Hemläxa för föräldrar: (188 KB)

På femtiotalet fanns dubbelt så många barn som det fanns bilar. Idag har trafiken ökat så att det finns tre gånger så många bilar som det finns barn.

Barn leker inte alltid där man tänkt sig. Barn mognar olika och i olika takt. En sak har dock alla barn gemensamt. Inga barn i sex-sju årsåldern är mogna att klara sig i trafiken på egen hand. Det är alltid vi vuxna som måste ta ansvaret för barns säkerhet, oavsett om vi är föräldrar, medtrafikanter eller beslutsfattare.

Det bästa sättet att skydda barnen är att skilja barn och bilar åt. Trafiken ska anpassas till barnen, inte tvärtom. Det finns många sätt att förbättra trafikmiljön och därmed öka barnens trafiksäkerhet. Det finns också möjligheter både att påverka beslutsfattare och att ta egna initiativ.

Genom att fylla i formuläret så kommer man i kontakt med NTF Västernorrland som kan hjälpa till med mer information om barn och trafiksäkerhet, att ge tips och råd om hur man kan påverka beslutsfattare och att stödja föräldrars olika lokala initiativ för en säkrare trafik och trafikmiljö på barnens väg till skolan eller i bostadsområdet.
NAMN

ADRESS

E-POSTADRESS

Jag vill ha en bekräftelse


För mer information om kontakta gärna Lars Rehnström eller Mona-Lill Landström på NTF Västernorrland, tel 0611 – 232 25.
(2012-08-06)

Utskriftsvänligt format

NTF har frågat 1280 hyrbilskunder spridda över hela landet...
Läs mer >
I Trafikverkets webbaserade trafiksäkerhets- utbildning får du lära dig mer om de
problem som finns i trafiken och vad du kan göra för att minska dina risker.
Läs mer >
Gå in på vår marknadsöversikt över Plus testade bilbarnstolar.
Läs mer >
Gå in och testa hastighetssnurran
Läs mer >
Ta för vana att kontrollera ditt barns moped. Här finns en checklista.
Läs mer >
Varför bakåtvänt..
Läs mer >
Samlad information om alla körkortstyper hittar du på våra nya utbildningssidor.
Läs mer >
Filmen handlar om några ungdomar som på ett brutalt sett får inse hastighetens betydelse.
Läs mer >
Körkorts portalen
Läs mer >
Här får du en lättförstålig guide över några trafikregler
Läs mer >
Att bli godkänd som handledare för privat övningskörning
Läs mer >
NTF Västernorrland
Storgatan 3, 871 31 Härnösand
Tel: 0611-232 25 E-post: vasternorrland@ntf.se